“The hardest thing is to control our own emotions because some teachers, like myself, are used to the stern approach in disciplining students,“ vice principal of SMAN 103 state high school in East Jakarta, Budi Muntoro, told The Jakarta Post on Wednesday.
Most people do not realize that at some stage, adults–parents and teachers– unconsciously teach bullying to children, especially in the way they use violence in education.
“About 50 percent of teachers might be guilty of bullying at some point,” said Budi.
SMAN 103 is one of the three public schools in Jakarta taking part in a pilot project on bullying prevention.
Teachers and principals from the school participated in a workshop on bullying hosted by the Semai Jiwa Amini Foundation in September. The workshop was attended by 57 SMAN 103 teachers.
“Previously, I thought bullying was only physical violence. But now I realize that it also involves psychological aspects,” said Budi who teaches geography.
“So, the violence is not just physical but it can also be in the form of verbal and nonverbal expressions,” said the 43-year-old teacher.
Budi, who has been teaching for 23 years, now try to watch his words. “I never thought before that calling
students by their nicknames was bullying,” he said.
Budi, describing himself as a former “killer” teacher, said he used to regard slapping and pinching as common in disciplining students.
“Now, we give priority to counseling rather than just punishing problematic students,” Budi said, referring to consultation hours provided once a week for students.
SMAN 103 currently has four teachers who have counseling hours, with five intern teachers assisting them.
“Those teachers rarely helped students with counseling before, but lately they provide more time on a weekly basis for the activity, which is a good thing,” said 15-year-old Sari, one of 840 students at SMAN 103.
Asked about the benefit of counseling, second year student Sari acknowledged she was not used to sharing her private thoughts with others, including teachers, but the service was helpful for some of her troubled friends.
Budi said he has been trying for years to change his rather militaristic approach in the classroom. “Now, I don’t want to have obedient student just because they are afraid of me.”
However, he said some students tended to do as they pleased if they were not published harshly.
“I’m still looking for a solution, but of course I don’t want to go back to my old ways of teaching.”
Prediksi Soal SNMPTN 2012-Bahasa Inggris no 46-50
Prediksi Soal no. 46 In line 33, the word “regard” could best be replaced by …(A) ConsiderPrediksi Soal no. 47 The pronoun “them” in line 41 refers to which of the following?
(B) Ignore
(C) Doubt
(D) Conclude
(E) Presume
(A) Problematic students who need counselingPrediksi Soal no. 48 Which of the following has the same meaning as the word “acknowledged” in line 48?
(B) Five intern teachers who assist other teachers
(C) Parents whose children get punishment
(D) Teachers who have counseling hours
(E) Some of the 840 students at SMAN 103
(A) DeniedPrediksi Soal no. 49 Which of the following is NOT considered as bullying?
(B) Allowed
(C) Knew
(D) Recognized
(E) Admitted
(A) Calling someone “shorty”Prediksi Soal no. 50 It can be inferred from the passage that Budi
(B) Hitting someone’s head
(C) Punishing severely
(D) Shouting disapproval
(E) Giving a hard blow
(A) Realizes that using militaristic approach is definitely needed in education.Pembahasan Soal SNMPTN 2012-Bahasa Inggris no 46-50
(B) Is a senior teacher in one of the junior high schools.
(C) Has better understanding about what bullying is.
(D) Is a “killer” teacher who considers that slapping and pinching are common.
(E) Believes that bullying is merely physical violence.
Pembahasan Soal no. 46 Regard: menganggap
Consider: menganggap Jawaban: A
Consider: menganggap Jawaban: A
Pembahasan Soal no. 47 SMAN 103 currently has four teachers who have counseling hours, with five intern teachers assisting them.
Kata ‘them’ merujuk pada ‘four teachers who have counseling hours’ Jawaban: D
Kata ‘them’ merujuk pada ‘four teachers who have counseling hours’ Jawaban: D
Pembahasan Soal no. 48 Acknowledged: mengakui; Admitted: mengakui Jawaban: E
Pembahasan Soal no. 49 Yang termasuk
penindasan adalah: penindasan aspek fisik dan psikologi, ekspresi
verbal dan non verbal, penyebutan nama. (baris 13-18)
Dapat disimpulkan bahwa ‘meneriakkan ketidak setujuan’ bukanlah salah satu bentuk penindasan Jawaban: D
Dapat disimpulkan bahwa ‘meneriakkan ketidak setujuan’ bukanlah salah satu bentuk penindasan Jawaban: D
Pembahasan Soal no. 50 Daru bacaan
tersebut dapat disimpulkan bahwa Budi telah mempunyai pengetahuan yang
lebih baik tentang apa itu penindasan. (baris 17-18) Jawaban: C
Cassava is the staple food of millions of people in Africa, Asia and South and Central America its swollen tuberous root can be boiled and mashed or grated to produce a meal known as 'farinha' in Brazil and 'garri' in Nigeria, which can be cooked in small cakes. The root is also the source of the manufactured commodity, tapioca, a small field planted with cassava can be insurance against famine, because the crop can be left in the ground for two or three ears without deterioration of the tubers. But recent findings suggests that cassava may be responsible for birth defects. It has other serious disadvantages. The tubers consist almost entirely of starch and are particularly low in protein, so dependence on cassava leads to serious malnutrition. To make matters worse, some varieties, when grown under certain conditions of soil and climate, develop a high acid content and become extremely poisonous to people and livestock if eaten raw. These tubers have to be well-prepared for consumption by prolonged and repeated boiling. The new danger has emerged over the past few years in Nigeria. Doctors have begun to suspect that cassava, if eaten in large amounts during pregnancy, may cause deformities in the developing fate, there appears to be a correlation between the eating of cassava by pregnant women and the occurrence of various kinds of brain or other neuronal malformations in their babies.
UMPTN-95-71
the topic of the text is ..."
A. Cassava, the source of various kinds of meals
B. the advantages and disadvantages of cassava
C. Characteristics of people consuming cassava
D. the staple food of people in developing countries
E. Malnutrition, the effect of eating cassava
UMPTN-95-72
People can rely on cassava in times of famine because
A. cassava can grow in any climate through out the year
B. the tubers can last for more than one years as long as they are not pulled out
C. Characteristics of people consuming cassava
D. it is the most important food in many parts of the world
E. it can be stored for a long time without being rotten
UMPTN-95-73
Which of the following statements is NOT TRUE according to the text?
A. Farinha and garri are other names for cassava
B. Being low in protein, cassava may cause malnutrition
C. Some cassavas should not be eaten because they are poisonous
D. People consuming only cassava for long periods of time may endanger their health
E. Particular conditions of soil and climate can make cassava poisonous
UMPTN-95-74
it is likely that doctors will advise pregnant women not to eat too much cassava for fear that....
A. they will be deformed
B. the flutes will not develop
C. their bodies will become crippled
D. their babies' blood will be poisoned
E. their babies may have malformed brains
UMPTN-95-75
We may conclude that the writer....
A. suggests that cassava is a good alternative for staple foods
B. wants to tell people to stop eating cassava
C. shows how people in developing countries live
D. warns the readers of the danger of consuming too much cassava
E. explains the effect of food shortages in develoving countries
UMPTN-95-76
The increase in the sales of new cars ... expected to make traffic jams worse.
A. is
B. are
C. be
D. being
E. to be
Russian – born Max Webber grew up in New York, studied art there, and then went back to Europe to familiarize himself with contemporary artistic developments. On returning to the United States Webber worked in the new styles he had discovered in Paris and soon became recognized as a pionner of American abstract painting. An example of his work at the National Gallery of Art in Washington, D.C., is a 1915 painting entitles “Rush Hour, New York”. Using abstract, geometrical forms, Webber has expressed the movement, noise, and vibrancy of the great metropolis. The picture blends elements of two European styles: cubism, which shows objects from a number of different angles of vision at the same time, and futurism, which portrays speed and objects in motion. Forceful lines and spiky forms throughout the composition convey the energy and vitality of the city. Webber expresses the city’s diversity by juxtaposing forms with rounded and angular shapes to suggest specific elements of the urban landscape: skyscrapers, flashing lights, and hurrying people.
41.
Which of the following would be the most appropriate title for this passage?
(A)
Cubism
(B)
American Art
(C)
Works of the National Gallery of Art
(D)
An innovative American Artist
(E)
European Art
42.
The word “recognized” in the second sentence could best be replaced by ….
(A)
accomplished
(B)
authorized
(C)
publicized
(D)
established
(E)
known
43.
According to the passage, which of the following best describes the development of Webber’s art?
(A)
It began as hobby late in his life
(B)
It gradually inspired diversity among his European contemporaries
(C)
It evolved as one of America’s earliest examples of abstract painting
(D)
It came to represent the first purely American style
(E)
It did not influence the art style
113
44.
The word “abstract” in the second sentence is closely in meaning to ….
(A)
blended lines
(B)
geometrical forms
(C)
noisy expression
(D)
unknown title
(E)
unique
45.
The painting discussed in the passage can be found in ….
(A)
Washington, D.C.
(B)
Paris, France
(C)
New York
(D)
Moscow, Russia
(E)
European Countries
The following text is for questions 46 to 50
The United States court system, as part of the federal system of government, is characterized by dual hierarchies: there are both state and federal courts. Each state has its own system of courts, composed of civil and criminal trial courts sometimes intermediate courts of appeal, and a state supreme court. The federal court system consists of a series of trial courts (called district courts) serving relatively small geographic regions (there is at least one for every state), a tier of circuit courts of appeal that hear appeals from many district courts in a particular geographic region, and the Supreme Court of the United States. The two court system are to some extent overlapping, in that certain kinds of disputes (such as claim that a state law is in violation of the Constitution) may be iniated in either system. They are also to some extend hierarchical, for the federal system stands above the state system in that litigant (person engaged in lawsuit) who lose their cases in the state supreme may appeal their cases to the Supreme Court of the United States.
Thus, the typical court case begins in a trial court‐a court of general jurisdiction‐ in the state or federal system. Most cases go no further than the trial court: for example, the criminal defendant is convicted (by a trial or a guilty plea) and sentenced by the court and the case ends: the personal injury suit results in a judgment by a trial court (or an out –of‐court settlement by the parties while the court suit is pending) and the parties leave the court system. But sometimes the losing party at the trial court cares enough about the cause that the matter does not end there. In these cases, the “loser” at the trial court may appeal to the next higher court.
46.
What does the passage mainly discuss?
(A)
Civil and criminal courts
(B)
Typical court cases
(C)
The court system in the United States
(D)
The appeal court process
(E)
The criminal process in European Countries
47.
The possessive “its” in the second sentence refers to ….
(A)
state court
(B)
federal court
(C)
each state
(D)
federal system
(E)
criminal
48.
According to the passage, district courts are also known as ….
(A)
circuit courts
(B)
supreme courts
(C)
intermediate courts
(D)
trial courts
(E)
top courts
49.
In the last sentence of the first paragraph, the phrase “engaged in” could be replaced by which of the following?
(A)
committed to
(B)
involved in
(C)
attentive to
(D)
engrossed to
(E)
object to
50.
The passage indicates that litigant who lose their cases in the state trial court may take them to a ….
(A)
different trial court in the same state
(B)
court in a different geographic region
(C)
federal trial court
(D)
state supreme court
(E)
regional prison or jail
Halama
Cassava is the staple food of millions of people in Africa, Asia and South and Central America its swollen tuberous root can be boiled and mashed or grated to produce a meal known as 'farinha' in Brazil and 'garri' in Nigeria, which can be cooked in small cakes. The root is also the source of the manufactured commodity, tapioca, a small field planted with cassava can be insurance against famine, because the crop can be left in the ground for two or three ears without deterioration of the tubers. But recent findings suggests that cassava may be responsible for birth defects. It has other serious disadvantages. The tubers consist almost entirely of starch and are particularly low in protein, so dependence on cassava leads to serious malnutrition. To make matters worse, some varieties, when grown under certain conditions of soil and climate, develop a high acid content and become extremely poisonous to people and livestock if eaten raw. These tubers have to be well-prepared for consumption by prolonged and repeated boiling. The new danger has emerged over the past few years in Nigeria. Doctors have begun to suspect that cassava, if eaten in large amounts during pregnancy, may cause deformities in the developing fate, there appears to be a correlation between the eating of cassava by pregnant women and the occurrence of various kinds of brain or other neuronal malformations in their babies.
UMPTN-95-71
the topic of the text is ..."
A. Cassava, the source of various kinds of meals
B. the advantages and disadvantages of cassava
C. Characteristics of people consuming cassava
D. the staple food of people in developing countries
E. Malnutrition, the effect of eating cassava
UMPTN-95-72
People can rely on cassava in times of famine because
A. cassava can grow in any climate through out the year
B. the tubers can last for more than one years as long as they are not pulled out
C. Characteristics of people consuming cassava
D. it is the most important food in many parts of the world
E. it can be stored for a long time without being rotten
UMPTN-95-73
Which of the following statements is NOT TRUE according to the text?
A. Farinha and garri are other names for cassava
B. Being low in protein, cassava may cause malnutrition
C. Some cassavas should not be eaten because they are poisonous
D. People consuming only cassava for long periods of time may endanger their health
E. Particular conditions of soil and climate can make cassava poisonous
UMPTN-95-74
it is likely that doctors will advise pregnant women not to eat too much cassava for fear that....
A. they will be deformed
B. the flutes will not develop
C. their bodies will become crippled
D. their babies' blood will be poisoned
E. their babies may have malformed brains
UMPTN-95-75
We may conclude that the writer....
A. suggests that cassava is a good alternative for staple foods
B. wants to tell people to stop eating cassava
C. shows how people in developing countries live
D. warns the readers of the danger of consuming too much cassava
E. explains the effect of food shortages in develoving countries
UMPTN-95-76
The increase in the sales of new cars ... expected to make traffic jams worse.
A. is
B. are
C. be
D. being
E. to be
Russian – born Max Webber grew up in New York, studied art there, and then went back to Europe to familiarize himself with contemporary artistic developments. On returning to the United States Webber worked in the new styles he had discovered in Paris and soon became recognized as a pionner of American abstract painting. An example of his work at the National Gallery of Art in Washington, D.C., is a 1915 painting entitles “Rush Hour, New York”. Using abstract, geometrical forms, Webber has expressed the movement, noise, and vibrancy of the great metropolis. The picture blends elements of two European styles: cubism, which shows objects from a number of different angles of vision at the same time, and futurism, which portrays speed and objects in motion. Forceful lines and spiky forms throughout the composition convey the energy and vitality of the city. Webber expresses the city’s diversity by juxtaposing forms with rounded and angular shapes to suggest specific elements of the urban landscape: skyscrapers, flashing lights, and hurrying people.
41.
Which of the following would be the most appropriate title for this passage?
(A)
Cubism
(B)
American Art
(C)
Works of the National Gallery of Art
(D)
An innovative American Artist
(E)
European Art
42.
The word “recognized” in the second sentence could best be replaced by ….
(A)
accomplished
(B)
authorized
(C)
publicized
(D)
established
(E)
known
43.
According to the passage, which of the following best describes the development of Webber’s art?
(A)
It began as hobby late in his life
(B)
It gradually inspired diversity among his European contemporaries
(C)
It evolved as one of America’s earliest examples of abstract painting
(D)
It came to represent the first purely American style
(E)
It did not influence the art style
113
44.
The word “abstract” in the second sentence is closely in meaning to ….
(A)
blended lines
(B)
geometrical forms
(C)
noisy expression
(D)
unknown title
(E)
unique
45.
The painting discussed in the passage can be found in ….
(A)
Washington, D.C.
(B)
Paris, France
(C)
New York
(D)
Moscow, Russia
(E)
European Countries
The following text is for questions 46 to 50
The United States court system, as part of the federal system of government, is characterized by dual hierarchies: there are both state and federal courts. Each state has its own system of courts, composed of civil and criminal trial courts sometimes intermediate courts of appeal, and a state supreme court. The federal court system consists of a series of trial courts (called district courts) serving relatively small geographic regions (there is at least one for every state), a tier of circuit courts of appeal that hear appeals from many district courts in a particular geographic region, and the Supreme Court of the United States. The two court system are to some extent overlapping, in that certain kinds of disputes (such as claim that a state law is in violation of the Constitution) may be iniated in either system. They are also to some extend hierarchical, for the federal system stands above the state system in that litigant (person engaged in lawsuit) who lose their cases in the state supreme may appeal their cases to the Supreme Court of the United States.
Thus, the typical court case begins in a trial court‐a court of general jurisdiction‐ in the state or federal system. Most cases go no further than the trial court: for example, the criminal defendant is convicted (by a trial or a guilty plea) and sentenced by the court and the case ends: the personal injury suit results in a judgment by a trial court (or an out –of‐court settlement by the parties while the court suit is pending) and the parties leave the court system. But sometimes the losing party at the trial court cares enough about the cause that the matter does not end there. In these cases, the “loser” at the trial court may appeal to the next higher court.
46.
What does the passage mainly discuss?
(A)
Civil and criminal courts
(B)
Typical court cases
(C)
The court system in the United States
(D)
The appeal court process
(E)
The criminal process in European Countries
47.
The possessive “its” in the second sentence refers to ….
(A)
state court
(B)
federal court
(C)
each state
(D)
federal system
(E)
criminal
48.
According to the passage, district courts are also known as ….
(A)
circuit courts
(B)
supreme courts
(C)
intermediate courts
(D)
trial courts
(E)
top courts
49.
In the last sentence of the first paragraph, the phrase “engaged in” could be replaced by which of the following?
(A)
committed to
(B)
involved in
(C)
attentive to
(D)
engrossed to
(E)
object to
50.
The passage indicates that litigant who lose their cases in the state trial court may take them to a ….
(A)
different trial court in the same state
(B)
court in a different geographic region
(C)
federal trial court
(D)
state supreme court
(E)
regional prison or jail
Halama
PEMBAHASAN:
BAHASA INGGRIS
41.
Jawab: D
Pilihan yang paling sesuai atau cocok untuk judul wacana pada SOAL adalah An Innovative American Artist, disimpulkan dari keseluruhan isi wacana.
42.
Jawab: E
Kata recognized pada kalimat On returning to United States Weber worked in the new styles he had discovered in Paris and soon became recognized….... mempunyai makna yang sama dengan kata known = dikenal, diketahui.
43.
Jawab: C
Berdasarkan isi wacana, pernyataan yang paling mendeskripsikan kemajuan atau perkembangan dari hasil seni Weber adalah it evolved as one of America’s earliest examples of abstract painting = seni Weber mengembangkan perkembangan awal contoh lukisan abstrak di Negara Amerika.
44.
Jawab: B
Kata abstract pada kalimat “…Using abstract, geometrical forms……” = bentuk‐bentuk geometris.
45.
Jawab: A
Lukisan yang disebutkan di wacana dapat ditemukan di kota Washington, D.C. Informasi dapat kita temukan pada kalimat ketiga yaitu An example of his work at the National Gallery of Art in Washington, D.C. is a 1915 painting entitles “Rush Hour, New York.”
46.
Jawab: C
Wacana terutama menceritakan tentang The court system in the United States, disimpulkan dari awal hingga akhir paragraf.
47.
Jawab: C
Possessive ‘its’ pada kalimat kedua merujuk pada kata each state, sudah sangat jelas dilihat dari kata sebelumnya.
48.
Jawab: D
Berdasarkan isi wacana bahwa district courts juga dikenal sebagai trial courts, informasi tersebut dapat ditemukan pada kalimat ketiga, yaitu the federal court system consists of series of trial courts (called district courts)…….sudah sangat jelas.
49.
Jawab: B
Pada kalimat terakhir paragraf pertama, phrase ‘engaged in’ dapat diganti dengan kata involved in = terlibat.
50.
Jawab: D
Wacana menunjukkan bahwa penggugat atau pihak yang berperkara di pengadilan yang kehilangan penyelesaian kasus mereka pada state trial court dapat membawa kasus mereka ke state supreme court, informasi dapat ditemukan pada kalimat terakhir paragraf pertama yaitu they are also .... supreme court of the United States.
H
41.
Jawab: D
Pilihan yang paling sesuai atau cocok untuk judul wacana pada SOAL adalah An Innovative American Artist, disimpulkan dari keseluruhan isi wacana.
42.
Jawab: E
Kata recognized pada kalimat On returning to United States Weber worked in the new styles he had discovered in Paris and soon became recognized….... mempunyai makna yang sama dengan kata known = dikenal, diketahui.
43.
Jawab: C
Berdasarkan isi wacana, pernyataan yang paling mendeskripsikan kemajuan atau perkembangan dari hasil seni Weber adalah it evolved as one of America’s earliest examples of abstract painting = seni Weber mengembangkan perkembangan awal contoh lukisan abstrak di Negara Amerika.
44.
Jawab: B
Kata abstract pada kalimat “…Using abstract, geometrical forms……” = bentuk‐bentuk geometris.
45.
Jawab: A
Lukisan yang disebutkan di wacana dapat ditemukan di kota Washington, D.C. Informasi dapat kita temukan pada kalimat ketiga yaitu An example of his work at the National Gallery of Art in Washington, D.C. is a 1915 painting entitles “Rush Hour, New York.”
46.
Jawab: C
Wacana terutama menceritakan tentang The court system in the United States, disimpulkan dari awal hingga akhir paragraf.
47.
Jawab: C
Possessive ‘its’ pada kalimat kedua merujuk pada kata each state, sudah sangat jelas dilihat dari kata sebelumnya.
48.
Jawab: D
Berdasarkan isi wacana bahwa district courts juga dikenal sebagai trial courts, informasi tersebut dapat ditemukan pada kalimat ketiga, yaitu the federal court system consists of series of trial courts (called district courts)…….sudah sangat jelas.
49.
Jawab: B
Pada kalimat terakhir paragraf pertama, phrase ‘engaged in’ dapat diganti dengan kata involved in = terlibat.
50.
Jawab: D
Wacana menunjukkan bahwa penggugat atau pihak yang berperkara di pengadilan yang kehilangan penyelesaian kasus mereka pada state trial court dapat membawa kasus mereka ke state supreme court, informasi dapat ditemukan pada kalimat terakhir paragraf pertama yaitu they are also .... supreme court of the United States.
H
Tidak ada komentar:
Posting Komentar